woensdag 2 mei 2012

Toverwoord Domotica en Hosted Care


Domotica en Hosted Care

Directeur van system integrator Telematch, ziet dat de zorg zich steeds vaker buiten de muren van de zorginstelling afspeelt. Hij benadrukt echter vooral de kosten die dat met zich meebrengt. “Komende jaren zal de zorgsector de focus hebben liggen op besparingen. Ze zullen zo lang mogelijk met hun bestaande apparatuur willen werken. ” Hoewel hij verwacht dat de markt voor domotica snel zal groeien, ziet hij dat er momenteel nog weinig gebruik van wordt gemaakt. “Bij de inzet van domotica moet je wegen hoever je daarin wilt gaan. Los je de zorgvraag met domotica systemen op of zet je meer mensen aan het bed? Het inrichten van een zorgunit met domotica is behoorlijk duur en het is maar de vraag of je die kosten eruit haalt.” Hij verwacht daarom dat domotica oplossingen gefaseerd en toetsbaar door de zorginstellingen ingezet gaan worden. Dat gaat het best middels het afnemen van hosted diensten. “Ik denk dat de instellingen domotica naast de bestaande apparatuur gaan inzetten en bij iedere afschrijving de rol van domotica gaan overwegen. Door gebruik te maken van de schaalbaarheid van hosted diensten, is die geleidelijke overgang eenvoudiger toe te passen.

Je had al hosted VoIP, je krijgt nu hosted Care.” Een oplossing die hij bijvoorbeeld kansrijk acht is een open alarmserver op basis van mobiele applicaties. Een dergelijke server is koppelbaar op alle bestaande zorg oplossingsystemen. Wanneer het alarmsignaal gegeven wordt, wordt dit doorgeschakeld
naar de mobiele telefoon van de medewerker die dan dienst heeft. De zekerheid dat het alarm wordt opgepikt, verkrijgt men door de alarmoproep door te schakelen naar een tweede persoon. De oproep wordt net zo lang doorgeschakeld totdat de zorgvraag is afgehandeld. Door gebruik te maken van applicaties kan de instelling toe met zijn bestaande telefoons en kan zelfs gebruik gemaakt worden van een BYOD-programma. Hij benadrukt dat je bij het opzetten van een langlopend project partners nodig hebt. “Je kunt eenvoudig niet overal zelf expertise in hebben. Nederland is het land met het grootste aantal zusteroproepsystemen in de wereld. Dat betekent dat er echt veel  gepionierd wordt op dit gebied en veel bedrijven met dezelfde problemen bezig zijn. Dat is verspilde energie. Wanneer je met partners werkt, geef je de zorginstellingen ook garanties met betrekking tot de continuïteit in de dienstverlening. Ze zijn vooral op zoek naar zekerheid. Met gerenommeerde namen aan je zijde kun je die zekerheid bieden.”